|
De omgeving van Winterswijk, dat in de volksmond ook wel Wenters wordt genoemd is door deze wandeling prima te verkennen.
Deze route voert ons langs historische panden, over landgoederen, langs watermolens en door prachtige natuurgebieden.
Bordjes met een blauwe voetstap geven de route aan.
De wandeling is officieel 24km lang maar door de route in 2 delen te knippen ontstaan er 2 etappes, een zuid route van 13km en een noord route van 15km.
WenterSlenterpad: Zuidroute - 13km
Vanaf het station van Winterswijk lopen we de Spoorstraat in tot het voetgangersgebied waar we rechts af gaan.
Even later lopen we langs het oude theater Astoria dat in 1925 werd gebouwd in de Art-Decostijl.
Aangekomen bij een spoorlijn gaan we vlak voor de spoorlijn links en wandelen langs het oude tracé van de oude spoorlijn naar Borken. We passen hier een
visvijver, een strandbad en steken even later het riviertje de Boven Slinger over.
Vlak daarna lopen we rechts het bosgebied binnen langs de Boven Slinger en wandelen naar de watermolen Den Helder. Deze dubbele watermolen wordt ook wel
de Plekenpolsemolen genoemd en stamt uit de 14 eeuw.
Dan volgen we nog even de Boven Slinger en steken deze over. Hierna volgen verschillende bospaden met uitzicht over verschillende akkergronden.
Na geruime tijd komen we bij het buurtschap Woold waar we de Boven Slinger weer oversteken bij de Watermolen Berenschot, een oude korenmolen uit 1652.
Als we verder wandelen komen we door een halfopen coulisse landschap dat wordt gekenmerkt door verschillende kleine onregelmatige percelen afgeschermd door heggen
en houtwallen. Hier passeren we tevens verschillende kleine boerderijen.
Na een grote camping lopen we langs een oude mijngroeve en zien we voor ons de Winterwijkse berg opdoemen. Op deze voormalige vuilnisbelt bij Winterswijk is een
mountainbike parcour uitgezet. Wij wandelen onder langs de berg.
Daarna lopen we langs het landgoed De Driemark en passeren een paar kleine waterpartijen en een oude waterput.
Vervolgens komt de Venemansmolen in zicht. De stellingmolen dateert uit 1898 en werd gebouwd met onderdelen van een gesloopte houtmolen uit Zaandam.
Aangekomen bij de rotonde van de rondweg verlaten we hier het WenterSlenterpad en lopen via de Misterweg terug naar het station van Winterswijk en passeren hier
de in 1926 gebouwde 36 meter hoge watertoren die nu dienst doet als woning.
WenterSlenterpad: Noordroute - 15km
Vanaf het station wandelen we via de Misterweg naar de rotonde van de rondweg en passeren een watermolen uit 1926. Bij de rotonde komen we weer op de route van het WenterSlenterpad.
Via de Sibbinkweg vervolgen we onze wandeling door een open landschap naar het bosgebied bij de Mentinkweg. Vanaf hier gaan we deze weg een tijdje volgen en lopen door het landgoed Mentink.
Even later passeren we boerderij Mentink die al vanaf het begin van de 17e eeuw wordt bewoond.
Met de oude bomenlanen, bossen, zandpaden en omliggende akkers heeft men hier de sfeer van een authentiek Achterhoeks landgoed.
Na verschillende onverharde paden lopen we het natuurgebied van het Korenburgerveen binnen. Het Korenburgerveen is een groot veen en moerasachtig gebied omdat het lager ligt dan het omringende land. Na enige tijd passeren we een waterplas met rietkragen en een kunstwerk.
Als we een spoorlijn oversteken lopen we naar het natuurgebied Meddosche Veen. Samen met het Korenburgerveen maakt het Meddosche Veen deel uit van het Nationaal Landschap Winterswijk.
Al snel komen we bij een vlonderpad waardoor we dieper het Meddosche Veen binnen wandelen. We passeren daarna een uitkijktoren en wandelen verder door een veen en moerasachtig gebied.
Na enige tijd verlaten we het Meddosche Veen en lopen het Korenburgerveen weer binnen via de onverharde Kooiveldweg. We passeren hier weer enkele moerasgebieden. Daarna komen we bij een uitgebreid bungalowpark dat hier in de bossen ligt met de naam Rommelgebergte. We lopen hier via verschillende bospaden dwars door dit gebied heen.
Als we aankomen bij het fietspad van de Morgenzonweg wandelen we over dit pad terug richting Winterswijk.
Nog steeds wandelend over de Morgenzonweg lopen we Winterswijk binnen en steken even later de rondweg over. We blijven nog steeds de Morgenzonweg volgen tot het theater De Storm.
Via de Wilhelminaweg lopen we het oude centrum van Winterswijk binnen en passeren even later de Markt en de Jacobskerk. Het kerk is in gotische stijl gebouwd en de toren heeft een hoogte van 57 meter.
Via het voetgangersgebied lopen we terug naar het station van Winterswijk waar het WenterSlenterpad eindigd.